Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Γραφείο Διασύνδεσης

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Διαχείριση Χρόνου για την Εξεταστική Περίοδο

Αρκετά συχνά ακούγεται η φράση «Δεν μου φτάνει ο χρόνος!». Η δεξιότητα διαχείρισης χρόνου είναι πολύ σημαντική σε όλες τις περιόδους και τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ενώ ο χρόνος είναι δεδομένος και έχει τον δικό του ρυθμό, το πώς θα τον διαχειριστούμε είναι στο χέρι μας και είναι μια δεξιότητα η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους ανθρώπους. 

Καλές πρακτικές για βελτίωση διαχείρισης χρόνου:

Οργάνωση (τι θα κάνω;)  - Καταγράψτε σε ένα ημερολόγιο όλες σας τις δραστηριότητες σε ημερήσια / εβδομαδιαία/ μηνιαία βάση κτλ.  - Εστιάστε στα επείγοντα και τα σημαντικά που πρέπει να γίνουν (to-do list) και αποφασίστε την  κατανομή του χρόνου για κάθε ένα από αυτά.

Προγραμματισμός (πότε θα το κάνω;) – Προσπαθήστε να ιεραρχήσετε τι έχετε να κάνετε, θέτοντας προτεραιότητες (μπορείτε να βάλετε υπενθύμιση στο κινητό π.χ. για σημαντικές ενέργειες, λήξη προθεσμίας σε παράδοση εργασιών, κ.α.).

Κατανείμετε το χρόνο σας σε μικρότερα διαστήματα - Χωρίστε την ύλη σε μικρότερα τμήματα και ξεκινήστε διάβασμα με βάση τις ώρες της μέρας ή την περίοδο του εξαμήνου που αποδίδετε καλύτερα. Έτσι, θα ολοκληρώσετε εγκαίρως την μελέτη και θα έχετε χρόνο κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου να κάνετε τις τελικές σας επαναλήψεις / μελέτη με μικρά διαλείμματα ανά 60’ - 90’ μελέτης.

Ξεκινήστε με τις πιο σημαντικές και επείγουσες εργασίες.- Για παράδειγμα, ξεκινήστε με την προετοιμασία των μαθημάτων που εξετάζεστε πιο νωρίς, σε σχέση με αυτά που δίνετε προς το τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Δημιουργείστε προϋποθέσεις που σας ευχαριστούν -Μελετήστε στο κατάλληλο για εσάς περιβάλλον όπως σπίτι, βιβλιοθήκη κ.α. /  Η τάξη και οργάνωση πάντα βοηθούν στην καλύτερη απόδοση μελέτης.

Μην αναζητάτε συνεχώς την τελειότητα - Δεν υπάρχει και «τρώει» χρόνο η επιδίωξή της!

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για την επιτυχία ενός στόχου σας – ακόμη και μικρού - Έτσι του δίνετε το περιθώριο να χαλαρώσει και να ευχαριστηθεί, πράγμα σημαντικό για τη διατήρηση της καλής σας ψυχολογίας και ισορροπίας στη ζωή σας.

 

Αμαλία Αναστάσογλου

Συμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Γραφείο Διασύνδεσης ΕΚΠΑ