Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Γραφείο Διασύνδεσης

LINKEDIN: ΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ!

Το Linkedin είναι το μεγαλύτερο Επαγγελματικό Κοινωνικό Δίκτυο στο διαδίκτυο με περισσότερο από 875 εκατομμύρια χρήστες σε πάνω από 200 χώρες παγκοσμίως. Προφίλ στο Linkedin μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες όλων των κατηγοριών και από οποιονδήποτε κλάδο, ακόμη και φοιτητές, προκειμένου να εξελίξουν την καριέρα τους.


Λειτουργίες του LinkedIn

Η κύρια λειτουργία του είναι η εύρεση εργασίας ή πρακτικής άσκησης γι’ αυτό και αναφέρεται χαρακτηριστικά ως «μία πλατφόρμα εταιρικής πρόσληψης» ενώ συχνά του αποδίδουν τον όρο "online βιογραφικό". Στο LinkedIn αναρτώνται θέσεις εργασίας στις οποίες μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για να δουν το βιογραφικό σας, δηλαδή το προφίλ σας. Επίσης, εκτός από δική σας αναζήτηση για εργασία, υπάρχει και αναζήτηση πιθανών εργαζόμενων από τους υπεύθυνους προσλήψεων (recruiters) , καθιστώντας εφικτό το να σας προσφερθεί μια θέση εργασίας.
Επιπλέον ενδεικτικές λειτουργίες είναι:
-    Σύνδεση και ενίσχυση επαγγελματικών σχέσεων μέσω δικτύωσης (networking)
-    Εκμάθηση δεξιοτήτων που χρειάζεστε για να πετύχετε στην καριέρα σας (LinkedIn Learning)
-    Συμμετοχή σε ομάδες (groups) εντός και εκτός του κλάδου σας
-    Ανάρτηση περιεχομένου
-    Εμπλουτισμό βιογραφικού (δημοσίευση φωτογραφιών, βίντεο από projects, συστάσεις από άλλους χρήστες κ.α.)
10 τρόποι να ξεχωρίσετε στο LinkedIn

 

1.    Προσθέστε φωτογραφία στο προφίλ σας. 
Η φωτογραφία σας στο προφίλ του LinkedIn πρέπει να επαγγελματική. Περιποιημένη ενδυμασία και όψη, να είναι τραβηγμένη από το στέρνο και πάνω, διακριτικό χαμόγελο και ουδέτερο φόντο, είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει.

2.    Βάλτε έναν περιγραφικό τίτλο (headline). 
Το headline εμφανίζεται κάτω από το όνομα και πρόκειται για μία γραμμή που περιγράφει το αντικείμενο εργασίας σας και την εταιρεία σας, εάν εργάζεστε, αλλιώς μόνο την επαγγελματική σας ιδιότητα. Αντικαταστήστε τον υπάρχοντα τίτλο (headline) που αναφέρει την τρέχουσα επαγγελματική σας θέση, με κάτι πιο περιγραφικό και φιλόδοξο ή προσθέστε μια τέτοια περιγραφή πριν την επαγγελματική σας ιδιότητα.  

3.    Αλλάξτε τον σύνδεσμο του προφίλ σας.
Δώστε στο προφίλ σας εντονότερη επαγγελματική χροιά αλλάζοντας το URL του προσωπικού προφίλ σας στο LinkedIn –συνήθως περιλαμβάνει μια σειρά από αριθμούς και γράμματα– σε linkedin.com/in/yourname [το ονοματεπώνυμό σας]. Η επιλογή αυτή εμφανίζεται αν κάνετε κλικ στη μικρή φωτογραφία σας στο μενού, στο πάνω μέρος της σελίδας, και επιλέξετε "View profile > Edit public profile and URL".

4.    Γράψτε μία ελκυστική επαγγελματική περίληψη - εισαγωγή για τον εαυτό σας (Αbout). 
Το πρώτο πράγμα που θα διαβάσουν οι επαφές σας (όπως και οι μελλοντικοί εργοδότες ή συνεργάτες σας) είναι αυτή η «Εισαγωγή» (About). Φροντίστε να περιλαμβάνει τις σημαντικότερες πληροφορίες που επιθυμείτε να ανακοινώσετε (όπως τα μοναδικά προσόντα σας, τη βασική εργασιακή εμπειρία σας και όποια άλλη πληροφορία πιστεύετε πως είναι σημαντική για εσάς), με τρόπο που να προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ώστε να θέλει να σας μάθει περισσότερο.

5.    Αναδείξτε τις σημαντικότερες δεξιότητές σας
Στην κατηγορία «Δεξιότητες» (Skills) μπορείτε να προσθέσετε τις πιο σημαντικές δεξιότητές σας (έως 50 δεξιότητες) βάσει εκπαίδευσης και εμπειρίας και να δεχθείτε τις σχετικές επιβεβαιώσεις (endorsements) από το δίκτυό σας. 

6.    Φωτίστε τις επαγγελματικές επιτυχίες σας. 
Είναι σημαντικό στην κατηγορία της «Επαγγελματικής Εμπειρίας» (Experience) να παραθέσετε επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά σας και τις αρμοδιότητές σας για κάθε θέση εργασίας που προσθέτετε. Για να γίνει όμως η περιγραφή σας πιο ζωντανή και ελκυστική μπορείτε να τονίσετε τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες σας στις θέσεις αυτές. Για παράδειγμα, «Πήρατε προαγωγή; Ήταν πετυχημένη η εκστρατεία που οργανώσατε κ.α.»

7.    Διευρύνετε τον κύκλο σας και δικτυωθείτε. 
Αρχίστε να χτίζετε το επαγγελματικό σας δίκτυο προσθέτοντας τις επαφές και τους συναδέλφους που γνωρίζετε ήδη και διευρύνετέ το αναζητώντας ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο σας. Όταν στέλνετε αίτημα σύνδεσης, προσθέστε αν θέλετε ένα προσωπικό σημείωμα για τον αποδέκτη.

8.    Μαζέψτε συστάσεις (recommendations). 
      Αν μπορείτε, ζητήστε σύσταση από συνάδελφο ή προϊστάμενο σε κάθε προηγούμενη θέση εργασίας. Αν έχετε εργαστεί μόνο σε μια ή δυο επιχειρήσεις, ζητήστε από περισσότερους συναδέλφους να σας δώσουν συστάσεις.

9.    Αφιερώστε χρόνο στα επαγγελματικά σας δίκτυα. 
Το LinkedIn σας επιτρέπει να γίνετε μέλος σε ομάδες που σχετίζονται με κάθε είδους επαγγελματικό χώρο. Ασχοληθείτε με τις ομάδες αυτές κάνοντας αναρτήσεις, σχόλια και κοινοποιήσεις του περιεχομένου. Έτσι θα αυξήσετε και τις επαφές σας αλλά και τις γνώσεις σας για θέματα που αφορούν τον κλάδο που σας ενδιαφέρει. 

10.     Προσθέστε συνδέσμους και πολυμέσα. 
Αν έχετε κάνει κάποιο διαφημιστικό βίντεο ή έχετε γράψει κάτι που έχει δημοσιευθεί, προσθέστε τον σύνδεσμο στο προφίλ σας. Αν έχετε ιστοσελίδα ή portfolio που παρουσιάζει τη δουλειά σας διαδικτυακά, προσθέστε και αυτόν τον σύνδεσμο, κατά προτίμηση στον τίτλο σας ή στο About.

Πηγές:
 

https://youth.europa.eu/go-abroad/working/ten-ways-stand-out-linkedin_el
https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/a548441/what-is-linkedin-and-how-can-i-use-it-?lang=en
https://www.forbes.com/advisor/business/how-to-post-job-on-linkedin-free/
https://youth.europa.eu/go-abroad/working/ten-ways-stand-out-linkedin_el

 

 

Αμαλία Αναστάσογλου
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Σταδιοδρομίας (Μ.Sc.)
Γραφείο Διασύνδεσης ΕΚΠΑ